Trigon ensemble

(Van links naar rechts)
Marijke Meerwijk, sopraan
Maria van Oosterhout, sopraan
Margot Kalse, alt-mezzo en leiding
Esther Kronenburg, sopraan

Soundmemories projectTrigon is Associate Partner

... van het door HERA gesubsidieerde project Sound Memories:
The Musical Past in Late-Medieval and Early-Modern Europe
(meer via deze link)

Programma's

Trigon is specialized in researching and performing directly from manuscripts of the Middle Ages and has long-time experience in bringing to life the sound memories of the past, so we are happy to be Associate Partner of the Sound Memories project. We are passionate about bringing to life the late medieval music from manuscripts that have not been researched before for their music potential. Our practice-based approach in collaboration with research methods of the musicologists will inform and strengthen the field.

Ensemble Trigon, opgericht door artistiek leider Margot Kalse in 1998, staat voor een levendige, ‘authentieke’ uitvoering van vocale middeleeuwse muziek. Hoe de middeleeuwse muziek vroeger heeft geklonken kan niemand echt weten. Wat we erover kunnen weten, staat in de tractaten die er destijds over geschreven zijn. Deze bestuderen en vanuit de originele bronnen werken brengt ons zo dichtbij de muziek als vanuit het heden mogelijk is. Dit is de benadering van Trigon. De groep werkt en zingt dan ook vanuit de originele notaties.

Inherent aan vroege muziek is de beweging, die deze sterk in zich draagt. Naast de modaliteit geeft deze beweging de muziek haar bezieling. Trigon beoogt in haar interpretatie deze beweging te verlevendigen en zo over te brengen, middels een klank die letterlijk raakt door haar trilling.

Trigon was winnaar van de International Young Artist's Presentation te Antwerpen in 1998. Sindsdien werd zij uitgenodigd door het Festival van Vlaanderen Antwerpen, Tongeren en Brugge (BE) en door het Holland Festival Oude Muziek Utrecht (NL). Verder trad Trigon op in de Early Music Series van de Warwick Arts Society (E), de Netwerk-serie van de STOOM (NL), de Dag van de Oude Muziek te Alden Biezen (BE), het Festival voor oude muziek van Brezice in SloveniŽ en op vele andere podia in binnen- en buitenland.

In 2000 verscheen Trigons CD ‘Music for Candlemas’, met gregoriaans en vroege polyfonie uit de …cole de Notre Dame, bij het label Passacaille (no. 932):
‘een gedurfde interpretatie van de 13de eeuwse vocale muziek uit de Notre Dame van Parijs… De gregoriaanse gezangen alsook de meerstemmige polyfone gezangen uit het boek Magnus Liber Organi stralen door de devote vertolking een bijzondere rust uit’ (De Standaard, B); 'Trigon weet te overtuigen….de expressie staat bij Trigon voorop…. Trigon zingt helder en krachtig en hun eerste cd is een aanwinst in het vroegmiddeleeuwse repertoire' (Tijdschrift Oude Muziek).

In het kader van het project Gregoriaans en Moderne Devotie in de Lage Landen (1350-1550), Schatgraven in ons cultureel erfgoed zong Trigon het programma Liederen van licht en troost.
Luister naar ensemble Trigon.

Video van Ensemble Trigon: Regnum Mundi, responsorium, Vers: Eructavit (Uit Agatha handschrift, Gemeente Archief Delft)

Audio: Trigon - Luistervoorbeelden