Programma’s Trigon

Maria en de andere Maria
Een boeiende en afwisselende reis door de Middeleeuwse spirituele muziek met liederen voor Maria, de moeder van Jezus, en Maria Magdalena, zijn geliefde leerling. Aan de hand van het feest van Maria Hemelvaart (15 augustus) en de heiligendag van Maria Magdalena (22 juli).

We beginnen in Duitsland, 11e eeuw, met liederen van Hildegard von Bingen. Dan gaan we naar Parijs, eind 12e, begin 13e eeuw met Gregoriaans, conductus en organa uit de École de Notre Dame. We eindigen in Italië, 14e eeuw met Lauda's. Enkele gezangen uit de Moderne Devotie, Nederland 15e eeuw, vormen een intermezzo.

Liederen uit de Moderne Devotie
In de beweging van de Moderne Devotie (de Devotio Moderna) was zingen een middel om te mediteren en dichter bij God te komen, én om op feestdagen ook werkelijk iets te vieren. Trigon laat na vijf eeuwen de in het Nederlands en Latijn gecomponeerde één-, twee- en driestemmige liederen, die door de Moderne Devoten dagelijks werden gezongen, weer klinken.

Verbliit v, lieue susterkijn
Muziek uit Nederlandse vrouwenkloosters
Gregoriaans en vroege polyfonie gezongen door vrouwen in de middeleeuwen

Een programma met gregoriaans en liederen uit verschillende handschriften van vrouwenkloosters, waaronder het klooster in Westroyen, het Mariënpoel klooster in Leiden en het Agatha convent in Delft. Van gezangen uit dit laatste handschrift heeft Trigon heeft opnames gemaakt, die in het oude convent, nu Museum Het Prinsenhof, te beluisteren zijn.
Sinds blijkt dat in sommige handschriften uit vrouwenkloosters polyfone werken staan, is het duidelijk dat ook vrouwen polyfone muziek zongen in de middeleeuwen!

Nieuw programma gereed voor Kerst 2009:

Cristo è nato   Kerstprogramma
Met Gregoriaans, organa en conductus uit de École Notre Dame, Parijs (12e eeuw), één- tot driestemmige Lauda’s uit het Italië van de 14e en 15e eeuw en één- tot driestemmige kerstliederen uit de Moderne Devotie, Nederland, 15e eeuw.

terug